Lägerplatsen
Lämplig plats att slå upp sitt läger är en plats på behörigt avstånd från bebyggelse. Med behörigt avstånd menas utom hör och synhåll.
På denna plats får du stanna något dygn. Planerar du att stanna flera dygn så ska markägaren ge sitt tillstånd.
Att tänka på när du väljer lägerplats är att känslig mark som riskerar att förstöras av att du går och slår läger på den ska undvikas. Exempel på sådan mark är lavaklädda hällmarker.
Men när du har hittat den perfekta lägerplatsen så är det återigen dags att använda det sunda förnuftet.
* Har ni flera tält så placeras dessa så nära varandra som möjligt för att minska ytan av mark som påverkas.
* Samla allt skräp på ett gemensamt ställe så att ni får med er allt när ni lämnar.
* Gräv en grop en bit från lägerplatsen där du / ni uträttar era behov. Denna grop täcker du / ni när ni lämnar lägerplatsen med den massa som grävts ur dag 1
* En eldstad är mysig och värmande, men tänk på de risker som finns.
När vi ändå har nämnt eldstaden så vill jag påpeka några viktiga punkter / regler gällande eldstad i skog och mark och den texten har jag hämtat från Friluftsfrämjandets hemsida som fångar upp alla viktiga detaljer
Eldning ska endast ske under säkra förhållanden. Har du tur finns redan en iordningställd eldstad, annars kan du göra upp en egen om du tänker på dessa enkla regler.
Elden bör alltid läggas så att den inte kan orsaka skada på mark, vegetation eller klipp/berghällar. Det kan vara värt att komma ihåg att undvika torvmark eller mossa, då glöden kan ligga kvar i marken under lång tid för att sedan flamma upp igen.
Grus eller sandig/mineralrik mark är bra som underlag. Genom att gräva upp och/eller lägga stenar runt elden minskar spridning av eld, och mindre eldar innebär också en mindre spridningsrisk. Tänk även på att gnistor kan spridas med vinden.
Du kan använda kottar, småkvistar från mark och de torra tunna grenarna på gran, samt näver fnas. Du får däremot inte ta näver från levande träd för att använda till din brasa.
För en säker släckning: Låt elden brinna ut helt eller kväv den med sand eller jord innan vatten hälls över. Om det är för mycket glöd kvar när vattnet hälls över kan det bli väldigt rökigt. Rör sedan runt i och gräv upp eldstaden för att kontrollera att ingen glöd eller rök finns kvar. Om det föreligger risk för skogsbrand pga. torka, vind eller annan orsak får eld inte göras upp. Många kommuner informerar via sina hemsidor brandrisk och eldningsförbud.
Enligt lag skall alla friska medborgare mellan 18-65 år som befinner sig i ett eldhärjat område hjälpa till att släcka elden på uppmaning av räddningsledare. Vid brand ring alltid 112.
VILDMARKSBRÖDERNAS TILLÄGG TILL OVAN NÄMNDA
GÖR ENDAST UPP ELD OM DU HAR GOD KUNSKAP OCH EN STOR RESPEKT FÖR DETTA ELEMENT. VET DU VAD EN TORVBRAND ÄR ??????? OM SVARET ÄR NEJ SÅ HAR DU INTE GOD KUNSKAP OCH SKA DÄRMED INTE GÖRA UPP ELD. DÄRFÖR KOMMER VI FÖRKLARA VAD EN TORVBRAND ÄR.
Torvbrand
Torvbrand är en brand som sprider sig under marken där bränslet är rötter och död vegetation.
Denna brand uppstår ofta pga att en eldstad släckts av personer med för dålig kunskap.
Det räcker inte att bara hälla på vatten på elden och sedan ge sig av, för glöden kan ha gått ner en bra bit under markytan och denna glöd ser du inte om du inte gräver upp platsen där eldstaden har varit.
Denna glöd antänder det bränsle som finns under marken och är både svårupptäckt och svårsläckt. En sådan glöd kan ligga och pyra i månader, och får den bara lite syre så kommer en fullskalig skogsbrand snart vara ett faktum.
Därför så ska du alltid gräva upp jorden under eldstaden och hälla på vatten innan du med säkerhet kan lämna platsen.